Njemački Kraft Energy kod Bosanskog Petrovca gradi 60 vjetroelektrana

Bez autora
Sep 28 2011

Na području Medenog polja u opštini Bosanski Petrovac u skoroj budućnosti trebalo bi da započne izgradnja parka vjetroelektrana, a procijenjena vrijednost ovog projekta iznosi oko 500 miliona maraka. Memorandum o realizaciji ovog projekta juče su potpisali načelnik ove opštine Ermin Hajder i Peter Kraft, direktor energetske kompanije “Kraft Energy” iz Njemačke, koja će biti implementator ovog projekta. Potpisnici memoranduma su potom posjetili lokalitet gdje je planirana izgradnja ukupno 60 vjetroelektrana, čija će pojedinačna snaga iznositi tri megavata, dok će ukupna snaga električne energije koja će se na ovaj način proizvoditi iznositi 180 megavata. Ovo je početak realizacije projekta koji se planira već dugo vremena. Realizacija ovog projekta imaće veliki značaj za Bosanski Petrovac, koji je jedna od najnerazvijenijih opština u BiH. Iskorištavanje obnovljivih prirodnih izvora energije, kao što su vjetar i sunce, danas dobija sve više na značaju.

Njemački Kraft Energy kod Bosanskog Petrovca gradi 60 vjetroelektranaNa području Medenog polja u opštini Bosanski Petrovac u skoroj budućnosti trebalo bi da započne izgradnja parka vjetroelektrana, a procijenjena vrijednost ovog projekta iznosi oko 500 miliona maraka.

Memorandum o realizaciji ovog projekta juče su potpisali načelnik ove opštine Ermin Hajder i Peter Kraft, direktor energetske kompanije “Kraft Energy” iz Njemačke, koja će biti implementator ovog projekta.

Potpisnici memoranduma su potom posjetili lokalitet gdje je planirana izgradnja ukupno 60 vjetroelektrana, čija će pojedinačna snaga iznositi tri megavata, dok će ukupna snaga električne energije koja će se na ovaj način proizvoditi iznositi 180 megavata. Prema Hajderovim riječima, ovo je početak realizacije projekta koji se planira već dugo vremena.

“Nadamo se da će realizacija ovog projekta imati veliki značaj i za Bosanski Petrovac, koji je jedna od najnerazvijenijih opština u BiH”, rekao je Hajder.

Prema riječima Petera Krafta, iskorištavanje obnovljivih prirodnih izvora energije, kao što su vjetar i sunce, danas dobija sve više na značaju.

“Naša kompanija ima veliko iskustvo u tom pogledu, s obzirom na to da smo slične projekte u prošlom periodu realizovali na području Njemačke, Norveške, Maroka, Egipa i Kine”, istakao je Kraft.

Prema riječima potpisnika memoranduma, u narednom periodu uslijediće realizacija svih potrebnih koraka u pravcu realizacije ovog projekta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik